Kolaylaştırıcı Liderlik – Enabler Olmak

2000’li yıllarda sosyal organizasyonlarda çok daha fazla ve daha heyecanlı vakit geçiriyordum. Gençliğin verdiği enerji işte. Ancak o yıllarda öğrendiklerim , gözlemlerim yeni yeni kafaya oturuyor , yada daha bir anlam kazanıyor diyelim. O yıllarda, ben gibi heyecanı yüksek arkadaşları BUGİDER ( Bursa Genç Girişimciler ve Yöneticiler Derneği ) çatısı altına toplayan bir avuç vizyoner adam vardı , bu adamların başında da değerli hocam Memiş YILMAM.

iBir gün, gençliğin verdiği ukalalıkla ( tamam tamam bir kısmı gençlikten kaynaklanmıyor olabilir… )  Memiş Hocama sordum. “Hocam siz bu sosyal işlere, gençlere neden bu kadar zaman ayırıyorsunuz? Bu işten bir çıkarınız , beklentiniz var mı?” diye. Şimdi bile içim ürperiyor, ama hoca olgun bir adam , bize rağmen bize emek etmeye devam ediyor. Dedi ki : “Oğlum benim attığım her adım zenginlik yaratır, sana tavsiyem sen de böyle olmaya çalış”
O zamanlar ağaçları görmekle meşgul olduğum için ormandan bahseden cümlelerle pek aram yoktu , ama hocamın kişiliği sayesinde cümleleri içimize işlemiş. Bu sayede geçenlerde Martı Dergisinde Fütürist Ufuk TARHAN tarafından yayınlanan bir makale konu hakkında beni yeniden düşündürdü.


Makalede liderlik unsurlarından bahsedildikten sonra “En liderler” ele alınıyor. Aslında odaklanılan konu “Kolaylaştırıcı Liderlik-Enabler Olmak”. Tanım ise şu :

“Rütbesi, görevi ne olursa olsun kendi dâhil olmak üzere kendinden başka birden fazla insanın önünde giden yolu açmakta daha becerikli olan insan kolaylaştırıcı liderdir.”

Kolaylaştırıcı Liderlerin Özellikleri

  • Yüksek farkındalık
  • İş birlikçi ruhu yükseltmek
  • Özüne , birbirine değer vermek , saygı duymak
  • Kesintisiz bir merak ve öğrenme sürecinde olmak olarak sıralanıyor.

Birinin işini, hayatını, sürecini, görevini kolaylaştırmak için liderlik eğitimlerine gerek de yok. Eşinizin çocuğunuzun, iş arkadaşınızın, yöneticinizin, patronunuzun, çalışanınızın, arkadaşınızın yaşamını biraz anlayış değiştirerek kolaylaştırabilirsiniz.

Bunun için yine ( zamanla bizde içi çok boşaltılmış olan ) EMPATİ listenin başında.

  • Birine bir şey diyorsak-raporluyorsak-veriyorsak en kolay anlaşılacak şekilde, ilave soru sordurtmayacak şekilde diyelim-raporlayalım-verelim.
  • Biri için bir şey yapmamız gerekiyorsa içtenlikle empati kuralım, kendimiz o tür bir işten ne bekliyorsak o kalitede iş teslim edelim. Alıcıyı şaşırtacak yaratıcılıklar ekleyelim.
  • Zorlayacaksak kolaylaştırmanın sınırlarını zorlayalım, insanların sabırlarının değil…
  • Nazik kalalım. Unutmayalım ki bize yapılan her geri bildirim bir eksiğimizi kapatır, bizi geliştirir.
  • Art niyet ve fesatlık ilk bakışta kötü gibi gözükse de sınırlarımızı genişletir, bizi risklerden korur ve yeni yollar keşfettirir.

Şimdi cevaplanması gereken iki soru :

  • En son kimin hayatını zorlaştırdınız? Neden?
  • En son kimin hayatını kolaylaştırdınız, yada kim için bir engeli kaldırdınız?
Bursa ve Deva için bana yazın.