Bilgi sistemleri işletme yönetimlerinin vazgeçilmez unsurları.
Bir şeyi yönetmek istiyorsanız bilgilenmek zorundasınız.
Bilgiden analitik anlamlar çıkarmak , analizler yapmak ve karar vermek çok kolay değil.
Bilgiden anlam çıkarmak için önce bilgiyi toplamalısınız. Yani bir yerlere tutarlı biçimde kaydetmelisiniz.
Bugün En Değerli Bilgi Müşteri Bilgisi
Bugün artık , ürün ve hizmetlerinizin ne kadar iyi olduğunun bir önemi yok. İyi olan birçok ürün piyasada zaten rekabet halinde.
Bugün, müşteri tam ihtiyaç duyduğu anda , yani ihtiyaç olgunlaştığında doğru ürünle müşterinin yanında , müşterinin erişebildiği yerde olmak daha önemli.
Bunun için satış ekiplerinizin muhtemel müşterileri tarayarak yeni pazarlar bulması , bir satış kokusu aldığında bunu bir fırsat olarak görmesi , sürekli ziyaretlerle konuyu sıkı şekilde takip etmesi , gerektiğinde teklife dönüştürmesi ve teklifin arkasını kovalamaya devam etmesi gerekir.
Dahası satış yöneticilerinizin tüm satış ekibinin aynı istikrarlı çabayı göstermekte olduğunu izleyebilir olması gerekir.
Bir çok müşteri teklif istediği halde verilmeyen tekliflerden , ziyaret talep ettiği halde arayan soran olmadığından , satış elemanlarının ilgisizliğinden yakınır.
Bunun sebebi satış datalarının genellikle satış personellerinin ajandasında tutulmasıdır.
Bu durumda satış performanslarınızı izleyemezsiniz. İzlemek isterseniz bu işi yapan yazılımlara CRM ( Customer Relations Management ) yazılımları diyoruz.
Ancak bir CRM projesi yürütmek sanıldığından zordur.
Satış ekipleri genellikle işletmelerin özgür çocuklarıdır. Disipline edilmeleri , veri girmeleri , sistemli olmaları zordur. Onlar birebir müşteriyle ilişkiyi , sistemli olmaya yeğ tutarlar. Bizi ıvır zıvırla uğraştırmayın derler.
Kimisi CRM projesiyle birlikte başarısızlıkların başarılardan daha çok olduğunun görüleceği endişesi ile bu türden yatırımlara direnir. “Bizim sistemimiz farklı , bu bize uymaz” der. Kimisi de vizyon sahibidir bu tür projeleri destekler ve meyvelerini toplar.
İkinci Değer : Ortak Akıl ve Yaşanmış Tecrübeler
İnsanlar artık interneti paylaşmak , tecrübelerden yararlanmak ve bilgilenmek için kullanıyorlar. İşletmeler de artık ortak verilerin paylaşılabileceği , personelin bir etkileşimle bilgi girip izleyebileceği intranet ortamlarına yatırım yapmak durumundalar.
Sürekli veri girilen sistemler , soğuk raporlama araçları yerine bilgi ve tecrübelerin paylaşabilecekleri kurum içi facebooklar oluşturmak bilgi dolaşım hızını arttıran , etkileşimi arttıran verimli uygulamalar.
Özet olarak , bugün her işletme müşteriden içeride ambardaki personeline kadar bir ana bilgi hattını açık , canlı ve etkili tutmak zorunda.
Bilgisayar artık “belgelendirme kavramı ile” gelen bir evrakı bir ekrana girdiğiniz bir alet değil.
Rakiplerimiz bu aleti artık böyle kullanmıyor. Bizler de ya bilgiyi önemseyip bu alanlarda daha iyi olma yolunu seçeceğiz , yada rakiplerimizden daha iyi olabilmenin başka yollarını arayacağız.